Ravena

Ravena

Krijimtari kulmore e artit mozaik

Ravena, Itali

kthehu pas
    Ravena është njohur nga UNESCO si sit i trashëgimisë botërore me regjistrimin e tetë monumenteve të saj të shek. 5 dhe 6 në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s më 1996. Kjo është arsyeja pse monumentet e krishtërimit të hershëm në Ravenë konsiderohen të jenë thesare mbarëbotërore. Ky sit  ka vlera të padiskutueshme universale, duke patur një domethënie të vecantë  që i dedikohet  mjeshtërisë artistike supreme të artit të mozaikëve që mbartin monumentet,  gjithashtu edhe  për shkak të të dhënave thelbësore që ata mbartin për marrëdhëniet dhe kontaktet artistike dhe fetare të një periudhe të rëndësishme të historisë kulturore evropiane.
Ravenna, Bazilika San Vitale   
 
 

 

 

Bazilika e Shën Vitales 

Daton që nga shek.6, dhe është një nga monumentet më të rëndësishme të artit të Krishtërimit të hershëm në Itali. Ndërtimi i saj filloi nën udhëheqjen e Gotëve në vitin 527 nga peshkopi Eklesius dhe përfundoi nga peshkopi Maksimian që e shenjtëroi atë më 17 maj 548, pasi bizantinët ripushtuan qytetin. Ndikimet lindore patën këtu një rol dominues: bazilika me tre navete zëvendësohet me një plan  qëndror oktagonal të mbuluar me një kupolë. Ndërtimi i tillë i guximshëm dhe funksionet dekorative të mozaikëve plotësonin njëra–tjetrën duke dhënë një rezultat të shkëlqyer, i cili është unik në botë. Brenda tërheqin vëmendjen dekorimet e mrekullueshme të mozaikut të apsidës dhe paraqitja e  jashtëzakonshme e çiftit perandorak të Perandorisë Bizantine, Justinianit dhe Teodorës, me oborrin e tyre. Asnjë  mozaik apo dokument i shkruar në gjithë perandorinë e çiftit në fjalë, nuk ka arritur të riprodhojë unitetin dhe përsosmërinë e stilit kombinuar me lartësinë e mendimeve politike dhe religjoze, si ato në apsidën dhe presbiterin e Shën Vitales. Kremtimi i perandorisë së tyre nuk kufizohet vetëm në dy tablotë e Justinianit dhe  Teodorës. Në harkun e apsidës shfaqen  së bashku dimensionet politike dhe religjoze. Në presbiter ilustrohet uniteti i Kishës dhe Perandorisë, si dhe i perandorisë e klerit, ndërkohë që sipër harkut të apsidës midis qyteteve simbolike të Jeruzalemit dhe të Betlehemit, një diell simbolik mban Alfën në qendër, duke na sjell në vëmendje ideologjinë sipas të cilës Krishti është krijuesi i kozmosit dhe universit historik.
 

Mauzoleumi I Galla Placidia-s 

Struktura dhe pamjet e mauzoleut të Perandoreshës Galla Placidia na kthejnë në kohë në jetën dhe vdekjen e një princeshe perandorake të shek. 5, e cila ishte thellësisht e përfshirë në historinë e perandorisë së babait të saj, Teodoriusit të Madhërishëm. Bijë, motër, grua dhe nënë e perandorëve, Galla Placidia, e udhëhoqi  Perandorinë Perëndimore Romake gjatë gjysmës së shek. 5, kur u ndërtua edhe  ky mauzole i vogël. Pjesa e jashtme është e thjeshtë, në kontrast me madhështinë e dekorimeve të brendshme. Yjet e panumërt të kupolës lënë një mbresë të thellë në imagjinatën dhe ndjeshmërinë e vizitorëve të Ravenës. Megjithëse e ngjashme me mauzolej të mëdhenj paganë, me një holl qëndror, me një portë hyrëse, çati me kulm dhe një eksterier të thjeshtë, brendësia e këtij mauzoleu është tërësisht e mbuluar me simbole krishtere të pavdekshmërisë dhe jetës së përjetshme. Për Gala Placidian, lavdia e Perandorisë Krishtere Romake shprehej me anë të kryqit, dhe mauzoleu ka formën e një kryqi latin, i cili është simboli kryesor i mozaikut në qendër të kubesë. Është një kryq hyjnor që shkëlqen midis yjeve të qiellit -  qiellit të shpëtimit të përjetshëm – qiellit të Mbretërisë së Zotit. Kubeja e parajsës në hyrjen madhështore me simbolet e saj të dritës, shpalos më së miri temën themelore të konceptit të peshkopit të Ravenës, Petrus Crisologus dhe Galla Placidias, mbi rrugën që duhet  të ndjekë një i krishterë për  shpërblimin e përjetësisë. 
Ravenna, Mauzoleumi i Galla Placidia, pjesa e brendshme
 
   

Pagëzimoria (katolike) Neoniane 

Ky është monumenti më i vjetër i krishtërimit të hershëm në Ravena. Ndërtesa e urdhëruar nga peshkopi Neonius daton nga pjesa e dytë e shek. 4. Pjesa e brendshme e saj është e dekoruar me mozaikë të shkëlqyer, të cilët kanë shenja të qarta të ndërhyrjeve helene-romake. Vlerat e saj të mëdha i dedikohen një sërë mozaikësh të pasuruar me gdhendje allciu  të  mrekullueshme të gjashtëmbëdhjetë profetëve: katër profetë madhorë dhe dymbëdhjetë profetë të vegjël. Asnjë baptister tjetër që daton nga krishtërimi i hershëm nuk mund të krahasohet me këtë ndërtesë në Ravenë përsa i përket ruajtjes së strukturave dhe mozaikut të përsosur. Ky kompozim i mozaikut përbëhet nga tri zona të ndryshme, medaljoni qendror dhe dy fasha rrethore. Medaljoni qëndror paraqet pagëzimin e Krishtit nga Gjon Pagëzori në lumin Jordan; fasha e pare e  brendshme përmban portretet e dymbëdhjetë apostujve në dy kortezhe, të prirë nga Pjetri dhe Pali; fasha e jashtme, më e gjera, ndahet  me bimë të mëdha dashtër në tetë njësi arkitekturore që përmbajnë  frone ose altare ,shfaq konceptin e qytetit hyjnor dhe të etimasias, ose të përgatitjes  së  fronit të gjykimit nga Zoti.

 

Pagezimorja e Arianit

Ajo u ndërtua rreth fundit të shek. 5. Kur udhëhiqnin teodorët dhe kulti arian ishte feja zyrtare e Oborrit, ajo kishte një plan tetëkëndor  dhe përmbante mozaikë të shkëlqyer nga shek. 5 dhe 6. Në kubenë e saj ka një mozaik të bukur që paraqet pagëzimin e Krishtit në lumin Jordan dhe 12 apostujt. Sipas doktrinës ariane, Krishti ishte bir i Perëndisë, por e ruajti natyrën e tij njerëzore. Këtu apostujt janë duke mbajtur kurorat e jetës/ lavdisë/ fitores, ndërsa në mozaikun tjetër janë të ndarë jo vetëm nga shandanët si simbol i dritës, por edhe nga palmat si symbol i jetës, për të treguar se skena ndodhet në Parajsë. Ndërsa në Baptisterin Neonian dymbëdhjetë apostujt i brohorisin Krishtit në medaljonin qendror, këtu ata i bëjnë homazh fronit të madhërishëm me margaritarë, duke kaluar pranë Kryqit të shenjtë dhe savanit të purpurtë, simbole këto të pasionit dhe të natyrës fizike të Jezusit, një besim qendror në fenë ariane.

 

Ravenna, Bazilika Sant’Apollinare Nuovo, me mozaik të
brendshëm
 
 

 

 
 

Kishëza Arkipeshkopale

Ajo ishte ndërtuar si kishëz private e peshkopit Pjetër II gjatë sundimit të ostrogotëve; është e vetmja ndërtesë fetare e ruajtur, e cila i ka përkitur pallatit të peshkopit. Ajo paraqet një ikonografi mozaike shumë interesante. Peshkopi porositi njëzetë mozaikë të shkëlqyer gjashtë simetrike për atrium, dhe vendosi Krishtin Luftëtar me kryqin mbi shpatullat e Tij, mbi portë. Në të vërtetë, Lartësimi i Krishtit, figura e të cilit mbizotëron mbi çdo pjesë të dekorit të mozaikut, mund të interpretohet si një element antiarian. Prezantimi i Krishtit Luftëtar, i cili ka nën këmbë bishën e herezisë ariane, bëhet në fakt akuzë kundër udhëheqjes politike të qeverisë së Teodorit, mbretit Arian. Portreti i evangjelistëve, apostujve dhe shenjtorëve nga lindja, perëndimi dhe Afrika shpreh unitetin e besimit të ekumenëve katolikë dhe të krishtërimit të hershëm përpara ndarjes së barbarëve dhe arianëve. Dekorimet e kubesë së sallës janë të mahnitshme, ku në një qiell të artë, midis sekuencave të zambakëve dhe trëndafilëve të vegjël, mund të shihen imazhet e 101 specieve zogjësh, disa prej të cilëve mund të shihen veçanërisht në mjedisin natyror të Ravenës. 
 

Bazilika Shën Apollinare Nuovo-s 

Bazilika  Shën Apollinare Nuovo u ndërtua në shek. 6, fillimisht si kisha e palatinatit të Teodorikut. Nga pikpamja historike është kisha më interesante në Ravena, meqë në të vërtetë ajo paraqet sintezën e
 
 

e mbretërisë Ostrogote të Teodorikut dhe mbretërisë së Justinianit. Lavdia dhe fuqia e mbretit Got përfqësohet në panelet e mëdha të Palatiumit, në qytetin e Ravenës dhe në portin e saj si dhe vihet re në qytetin Klase. Teodoriku e lartësoi kulturën klasike greke e romake dhe e vendosi krahë për krahë me atë gotike duke dashur  të shfaqte fuqinë e tij mbretërore dhe politike në unifikim me fuqinë e Mbretit Krisht. Përmes ekspozimit kryesor ndërmjet dritareve, të  tridhjetë e gjashtë figurave  të profetëve, apostujve, evangjelistëve me kodikë, librave  e katalogëve,  Teodoriku legjitimoi prestigjin e kulturës dhe të fuqisë së tij. Më vonë, arkipeshku Agnello i modifikoi mozaikët duke hequr magjistratët arian dhe duke i futur ata në kulturën katolike me varganin e shenjtorëve triumfues, tre magjistratët dhe shenjtorët të udhëhequr simbolikisht nga Shën Martini dhe Shën Eufemia, meqënsëse ata ishin kundër arianizmit, përmes vokacioneve fetare të shenjta.

 

Mauzoleumi i Teodorikut 

Kjo godinë misterioze, e përshkruar si e tillë për shkak se nuk është kuptuar kurrë plotësisht, u ndërtua me urdhërin e Mbretit Gotik Teodorik në vitin 520 pas Kr., si varr i tij personal afër nekropolit barbar. Ka dy kate, të bërë tërësisht me gurë të Istrës, sipas modeleve të monumenteve funebre antike, por me madhësi monumentale, përmes të cilës shpreh fuqinë dhe shpirtin e Mbretit Ostrogot.

Ravenna, Bazilika Sant’Apollinare në Classe  

Tavani i saj  përbëhet prej një bllok i vetëm guri nga Istra me diametër 10 metra dhe peshë 300 ton – ndoshta një nga monolitët më të mëdhenj në botë e përdorur si kupolë. Një kurorë prej 12 medaljonësh, e gdhendur nga i njëjti bllok i kupolës, mbart emrat e katër evangjelistëve dhe tetë apostujve. Këto forma të kujtojnë kurorat mbretërore ose helmetat e luftëtarëve. Një e çarë e madhe e dukshme në bllokun e gurit  ka të ngjarë të ketë ndodhur gjatë vendosjes së tij,  gjë që sipas shume gjasave është realizuar përmes ngritjes së tij në një plan të pjerrët. Sipas legjendës, kupola u plasarit për shkak të goditjes së një vetëtime hyjnore, e cila ra mbi fronin ku qe i ulur Teodoriku duke e vrarë atë si dënim për krimet e bëra, kështu që profecia e cila parashikonte vdekjen e tij nga një goditje vetëtime u vërtetua. Dhoma brenda është e ndriçuar dobët nëpërmjet dritareve të vogla, njëra prej të cilave ka formën e kryqit, me shikim nga lindja. Në katin e sipërm ka një sarkofag të madh porfiri, i cili mund të ketë ruajtur mbetjet e Teodorikut, por jo për shumë kohë, meqënëse ato u hoqën gjatë sundimit bizantin. Dekorimet e varrit të mbretit u zhveshën gradualisht gjatë shekujve.

 

Bazilika Sant’ Apollinare in Classe 

Ajo u ndërtua në gjysmën e parë të shek. 6. Është më i famshmi vend adhurimi i kishës së Ravenës, meqënëse është ndërtuar mbi themelet historike të varrezës primitive të Apolinarit, ku mbi varrin e peshkopit të parë dhe martirit të vetëm, u ndërtua një bazilikë e vogël – martyrion.
 
Bazilika në fillim u ndërtua në brigjet e Adriatikut, por tani si rezultat i ndyshimeve natyrore,  ndodhet e vendosur në  periferi të  Ravenës, në krah të zonës së gjerë arkeologjike të portit antik të Klasesë, strehë e flotës romake, prej kohësh e varrosur. Pjesa e brendshme prezanton një skenë të papritur. Ritmi i krijuar prej 24 shtyllave prej mermeri të mrekullueshëm grek me damarë tërthorë përfundon në jeshilen delikate të livadhit, me relievet e bardha të deleve, shkëlqimin e pishave të Shën Apolinarit në një qenie të vetme arkitekturore dhe dekorative. Përveç strukturave arkitekturore, Shën Apolinari në Klas është i famshëm për mozaikët e apsidës së tij dhe për  sarkofagun e mermertë  të arkipeshkut përgjatë navetave laterale. Qendra e kësaj bazilike eklesiale, e cila shfrytëzohet për të kremtuar Eukarsinë, okupohet nga  njëri prej teofanëve më të mbrekullueshëm të Krishtërimit antik, një transformim i mbrekullueshëm simbolik, i cili zë gjithë bazën e apsidës me pllaka mozaiku. Kryqi i lavdishëm i ringjalljes qëndron në një pozicion dominant dhe përfaqëson vetë Krishtin, si personi drejtues i transformimit, i perceptuar  si një simbol i  Lindjes, dhe Lindja  si një  ofrim, eukarsia e qengjit dhe e kryqit: dora e Zotit merr sakrificën eukarsike të masës. Sakrifica e ofruar kishës dhe komunitetit të besimit nga peshkopi është e vendosur në një lëndinë të bukur me lule, një vizion idealist i parajsës, ndërsa dymbëdhjetë qengjat (nga gjashtë në secilën anë), që ecin në drejtim të Apolinarit, përfaqësojnë masën që feston në  kishën e Ravenës.